Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kép Harry Potter és a Titkok Kamrája   

 A Harry Potter és a Titkok Kamrája (Harry Potter and the Chamber of Secrets) J.K. Rowling népszerű fantasy-kaland regénysorozata azonos című második részének filmadaptációja.

A film bemutatására 2002. november 15.-én került sor, pontosan három héttel Richard Harris halála után, aki a jóságos roxforti igazgatót Albus Dumbledore-t alakította. A rendező (Chris Columbus), a producer (David Heyman) és a forgatókönyvíró (Steve Kloves) is visszatértek. Mint ahogy visszatértek a főszereplők is, Daniel Radcliffe mint Harry Potter, Emma Watson mint Hermione Granger és Rupert Grint mint Ron Weasley. Azonban érkezetek új színészek is mint például Kenneth Branagh, aki Gilderoy Lockhart karakterét kelltette életre, valamit Jason Isaacs, aki Draco Malfoy apját Lucius Malfoyt alakította.

A film nagyon sikeres volt a pénztáraknál is, hiszen 876 milló dollár bevételt ért el.

 

Szereplő

Színész

Magyar hang

Harry Potter

Daniel Radcliffe

Gacsal Ádám

Ron Weasley

Rupert Grint

Berkes Bence

Hermione Granger

Emma Watson

Szabó Luca

     

Gilderoy Lockhart

Kenneth Branagh

Csankó Zoltán

Félig Fej Nélküli Nick

John Cleese

Galkó Balázs

Rubeus Hagrid

Robbie Coltrane

Hollósi Frigyes

Flitwick professzor

Warwick Davis

Szokol Péter

Vernon bácsi

Richard Griffiths

Balázs Péter

Albus Dumbledore

Richard Harris

Makay Sándor

Lucius Malfoy

Jason Isaacs

Szakácsi Sándor

Piton professzor

Alan Rickman

Tahi Tóth László

Petunia néni

Fiona Shaw

Simon Eszter

McGalagony professzor

Maggie Smith

Kassai Ilona

Tom Denem

Christian Coulson

Simonyi Balázs

Molly Weasley

Julie Walters

Andresz Kati

Arthur Weasley

Mark Williams

Forgács Gábor

Percy Weasley

Chris Rankin

Petrik Péter

Fred Weasley

James Phelps

Kováts Dániel

George Weasley

Oliver Phelps

Kováts Dániel

 

A cselekmény

A szünidőt a Dursley családnál töltő Harryt meglátogatja Dobby, egy házimanó, aki figyelmezteti a fiút, hogy halálos veszélynek teszi ki magát, ha visszatér a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola falai közé szeptemberben. Harry ennek ellenére vissza szeretne menni az iskolába, noha a házimanó ezt megpróbálja megakadályozni. A fiút Vernon bácsi és Petunia néni elzárják a külvilágtól, berácsozzák az ablakait. Azonban a Weasley testvérek, (Fred, George és Ron) kimenekítik a szorult helyzetéből apjuk repülő Fordjának segítségével.

Harry a Weasley család lakásában, az Odúban tölti a szünidő maradék részét, ám szeptember elején hopponálással az Abszol út egyik rossz hírű negyedébe téved. Miután Hagrid "kimenti" onnan, a Weasley családdal és Hermionéval folytatja útját, hogy iskolai dolgokat vegyenek. Egy boltban azonban megállnak, ugyanis a nagyképű, ám szívdöglesztő író, Gilderoy Lockhart tart könyvbemutatót. Azonban Draco Malfoy és apja, Lucius Malfoy is feltűnik a boltban, így feszült lesz a légkör a fiatalok között. Harry és Ron később lemarad a többi családtagtól, és lekésik a Roxfortba tartó vonatot. Végül a két barát a repülő Forddal jut el az iskolába, ahol a meghibásodott autó a fúriafűznek zuhan. A baleset következtében Ron pálcája eltörik, majd a ramaty állapotban lévő autó magától elindul, és eltűnik Tiltott Rengetegben.

Más gondok is akadnak: Perselus Piton és McGalagony majdnem kicsapja őket az iskolából, ugyanis az újság szerint több mugli is látta a repülő autójukat. Végül kegyelmet kapnak, így berendezkednek a Griffendél házban. Az évnyitói ünnepségen Dumbledore bejelenti, Lockhart lett az új Sötét Varázslatok Kivédése tanár. Az év elején rejtélyes módon kővé dermedve találnak Frics macskájára, Mrs. Norrisra, később pedig a Griffendél szellemére, Félig Fej Nélküli Nickre, majd a fényképezőgépébe szeretett elsősre, Colinra. Az első áldozat melletti falon egy vérrel írt felirat áll: "Feltárult a Titkok Kamrája! Reszkessetek, sárvérűek!". Harry többször is hall fenygető hangokat. McGalagony egy órán beszél a Titkok Kamrájáról: állítólag Mardekár Malazár utódja nyithatja csak ki ezt a Roxfortban elrejtett kamrát, ami ha megtörténik, több mugli származású tanuló is meghalhat.

A Griffendélesek megtudják, Draco Malfoy lett a Mardekár új kviddics-játékosa. Mikor Malfoy sárvérűnek (mugli származásúnak) nevezi Hermionét, Ron átokkal akar rátámadni, ám az a rossz pálca miatt visszaverődik, így csigákat kezd köpni. Végül Hagridhoz fordulnak segítségért. Az első kviddicsmeccs alkalmával a Griffendél megnyeri a meccset, ám Harry keze eltörik. A gyengélkedőn megjelenik neki Dobby és elárulja: ő intézte el, hogy lekésse a vonatot és hogy baleset érje a meccsen, majd eltűnik. Később, egy Párbaj Szakköri foglalkozáson Harry és Draco meg küzd egymással, majd miután Draco egy kígyót „varázsol” ellenfele elé, Harry beszélgetni kezd az állattal.

Ezután mindenki azt gondolja, párszaszája miatt Harry az a bizonyos „Mardekár utódja”, aki kinyitotta most a Titkok Kamráját. Mindenki elpártól tőle, kivéve néhány tanárt, Ront, Hermionét és Dumbledoret. Dumbledore egy alkalommal megmutatja neki a főnixmadarát, Fawkest.

Hermione azt gondolja, Draco tudhat valamit a merényletekkel kapcsolatban, így egy tervet eszel ki: egy százfűlé főzet segítségével Mardekáros tanulóként kifaggatják Malfoyt. Egy elhagyatott WC-ben készítik el az italt, miközben megsmerik Hisztis Myrtlet. Miután elkábították az igazi Crakot és Monstrot Harry és Ron felveszi azok alakját, ám Hermione nélkül indulnak útnak, ugyanis a lány egy véletlen folytán macskaalakot ölt. A Mardekár klubbhelységében megtudják Dracotól, nem ő áll a kővé dermesztések mögött, és hogy a Titkok Kamráját régen felnyitották, akkor egy sárvérű halt meg.

Harry talál egy naplót (Voldermort egyik horcruxa-[lásd később]) Myrtle WC-jében. Mikor elkezdi olvasni, egy Tom Denem nevű fiú -a napló tulajdonosa- a múltba repíti. Harry szeme elé tárul néhány főbb esemény: Tom Denem és Dumbledore egykori beszélgetéséből megtudja, hogy a Titkok Kamrájából jött "szörnyeteg" végzett egy diák-lánnyal, majd Hagridot vádolták meg a kamra kinyitásával. A jelenben másnap valaki felforgatja a Griffendél klubbhelységét és elrabolja a naplót.

McGalagony professzor szörnyű dolgot tár Harry és Ron szeme elé: Hermione kővé dermesztett testét. A fiúk Hagrid segítségét kérik, aki a Tiltott Rengetegbe irányítja őket a pókok után, majd felsőbb parancsra a Mágiaügyi Miniszterrel indul a Minisztériumba. Harry és Ron Agyarral (Hagrid kutyájával) az erdőbe mennek, majd követve a pókokat eljutnak egy óriási méretű pók, Aragog fészkébe. Aragog, Hagrid barátja elárulja nekik, hogy egy baziliszkusz az a bizonyos szörny a kamrában. Csakhogy Aragog tiltakozása nélkül a pókok megtámadják Ronékat, akik segítségére végül a repülő Ford siet és kijuttatja őket a Tiltott Rengetegből. Ezután kinyomozzák: ha állítólag valaki belenéz a szörny szemébe, azonnal meghal, ám ha nem közvetlenül, akkor "csak" kővé dermed.

Mikor Ron húgát Ginnyt is elragadja a baziliszkusz és a kamrába viszi, Ron és Harry elhatározza: megtalálják a kamra bejáratát és kiszabadítják a lányt. Ehhez Lockhart segítségét kérik, aki ezt visszautasítja, majd megpróbálja kitörölni Harryék emlékezetét. Csakhogy a két fiú lefegyverzi a gyáva férfit, majd elviszik Myrtle mosdójába. Ott a szellem-lány (akivel szintén a baziliszkusz szeme "végzett" segítségével rátalálnak a kamra bejáratára.

Miután lejutottak, Lockhart megpróbál elszökni, ám Ron rossz pálcáját használva kitörli a saját emlékezetét. Harry egyedül folytatja útját, így rátalál az ájult Ginnyre, mellette pedig Tom Denemre és a naplójára. Tom elárulja: ő Voldemort nagyúr régi énje és hogy az akkor tudtán kívül levő Ginny írta fel a feliratot a falra, majd rabolta el a naplót. Tom ezután előhívja a baziliszkuszt, hogy ölje meg Harryt, ám megjelenik Fawkes, ledobja a Teszleg Süveget, majd megvakítja az óriási kígyót.

A süvegben megjelenik Griffendél Godrik kardja, aminek segítségével Harry végez a szörnnyel. A fiúba azonban beleáll a kígyó egyik méregfoga, amit megragadva szétszúrkálja azt a bizonyos naplót. Tom Denem megsemmisül, Harry sebét pedig Fawkes gyógyító könnye gyógyítja meg. Az eset után Harry, Ron, Ginny és Lockhart visszatér a Roxfortba a Főnix madár segítségével.

Harry megtudja Dumbledoretól, hogy Griffendél Godrik kardja csak igazi Griffendéles tanulónak jelenhet meg. Az igazgatóiból kilépve Harry egy csellel felszabadítja Dobbyt Lucius Malfoy uralma alól, aki ezért megpróbál átkot szórni a fiúra. Csakhogy ekkor Dobby közéjük lép és egy varázslattal megvédi Harryt. Tanév végén Hagrid visszatér a Roxfortba, minden diák nagy örömére.

 

Filmzene

A Harry Potter és a Titkok Kamrája című film zenéjét az előző filmhez hasonlóan a világhírű zeneszerző, John Williams készítette. Bár a munkálatok nagy részét Williams készítette, de a befejezésben William Ross segített neki.

 

Tracklista

1. Prologue: Book II and The Escape From The Dursleys

2. Fawkes the Phoenix

3. The Chamber of Secrets

4. Gilderoy Lockhart

5. The Flying Car

6. Knockturn Alley

7. Introducing Colin

8. The Dueling Club

9. Dobby the House Elf

10. The Spiders

11. Moaning Myrtle

12. Meeting Aragog

13. Fawkes is Reborn

14. Meeting Tom Riddle

15. Corninsh Pixies

16. Polyjuice Potion

17. Cakes for Crabbe and Goyle

18. Dueling the Basilisk

19. Reunion of Friends

20. Harry's Wondrous World

A "Prologue: Book II and The Escape From The Dursleys" című soundtrack nem teljesen új, a "Hedvig's Theme" felújított változata, a "Harry's Wondrous World" című soundtrack pedig teljesen ugyanaz, mint ami korábbi részben is elhangzott.

 

 Változtatások a könyvhöz képest

        A történet egyszerűsítése érdekében a könyv számos jelenetét  kihagyták, illetve megváltoztatták a filmben:

            Harry a Borgin & Burkes üzletben nem hallgatja ki a boltos és Malfoyék beszélgetését; csak a Dicsőség kezével „találkozik”.

            A filmből kimaradt Ron bűntetése a Trófea Terem diszeinek tisztítása; itt találkozik először Tom Denem nevével.

            Csak a könyvben szerepel Félig Fej Nélküli Nick „Kimúlás napi partija” és hogy Frics valójában kvibli.

            Kimaradt az a Harry számára kínos jelenet, amikor Valentin napon kap egy üzenetet Ginnytől.

           A Titkok Kamrájának történetét eredetileg Binns professzor mondja el a diákoknak (aki a filmben nem szerepel), ezért a filmben McGalagony professzor meséli el a történetet.

            A százfűlé főzet receptjének megszerzéséhez a könyvben szükség van egy tanár engedélyéhez – a félrevezetett Lockhart segít nekik.

             A megvakult baziliszkusz a könyvben –Denem parancsára– a szaglásával keresi áldozatát. Fawkes pedig még a napló pusztulása előtt gyógyítja meg Harryt.

Jelölések

A Harry Potter és a Titkok Kamrája című filmet 3 BAFTA-díjra jelölték. Jelölést kapott a legjobb hang (Randy Thom, Dennis Leonard, John Midgley, Ray Merrin, Graham Daniel, Rick Kline), a legjobb vizuális effektek (Jim Mitchell, Nick Davis, John Richardson, Bill George, Nick Dudman) és a legjobb látványtervezés (Stuart Craig, Stephanie McMillan) kategóriáiban. Azonban mind a három díjat más filmnek ítélték oda.