Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kép Harry Potter és a bölcsek köve  

A Harry Potter és a bölcsek köve (Harry Potter and Philosopher’s Stone, illetve Harry Potter and the Sorcerer’s Stone az Egyesült Államokban) J.K. Rowling népszerű fantasy-kaland regénysorozata első részének filmadaptációja.

A Warner Bros. egyik ügynöke relatíve alacsony áron vásárolta meg a könyv jogait, röviden annak hihetetlen sikere után. A filmet a Leavesden Film Studiosban készítették és 2001-ben mutatták be, négy és fél évvel a regény megjelenését követően. A további epizódok szintén moziba kerültek, mind rendkívüli sikerrel. A Bölcsek köve 976 millió dollárt hozott szerte a világon, ez az ötödik legmagasabb bevétel a Titanic, A Gyűrűk Ura: A király visszatér , A Karib-tenger kalózai: Holtak kincse és a Batman – A sötét lovag mögött. Rowling ragaszkodott hozzá, hogy a teljes szereplőgárda brit legyen, annak érdekében, hogy a könyv kulturális integritása a vászonra is átkerüljön. Mégis akad néhány kivétel, többnyire ír színészek személyében.

 

Szereplők

Szereplő

Színész

Magyar hang

Harry Potter

Daniel Radcliffe

Gacsal Ádám

Ron Weasley

Rupert Grint

Berkes Bence

Hermione Granger

Emma Watson

Szabó Luca

     

Félig Fej Nélküli Nick

John Cleese

Galkó Balázs

Rubeus Hagrid

Robbie Coltrane

Hollósi Frigyes

Flitwick professzor

Warwick Davis

Szokol Péter

Albus Dumbledore

Richard Harris

Makay Sándor

Vernon bácsi

Richard Griffiths

Balázs Péter

Mógus professzor

Ian Hart

Lippai László

Mr. Ollivander

John Hurt

Gruber Hugó

Piton professzor

Alan Rickman

Tahi Tóth László

Petunia néni

Fiona Shaw

Simon Eszter

Minerva McGalagony

Maggie Smith

Kassai Ilona

Molly Weasley

Julie Walters

Andresz Kati

 

Történet

A történet elején megismerjük a roppant ellenszenves Vernon Dursleyt, feleségét, Petuniát, és fiukat, Dudleyt, akik elzárkóznak minden hihetetlen vagy furcsa dolog elől. Egy éjszaka a bölcs, öreg mágus, Albus Dumbledore és kollégája, az időnként macskaalakot öltő Minerva McGalagony professzor találkoznak Dursleyék Privet Drive 4. szám alatt található házánál. Ugyanis Petunia varázserővel megáldott nővérét, Lilyt és férjét, James Pottert meggyilkolta a rettegett feketemágus, Voldemort. Meglepetésére azonban fiúkkal, Harry-vel képtelen volt végezni (egy sebhellyel megúszta. A halálos átok visszahullott Voldemortra, aki csak a horcruxok miatt nem halt meg (ld. később). A csecsemőt Rubeus Hagrid, az óriás mentette ki a ház romjai közül, és hozta el a Privet Drive-ra. Az öreg mágus levélben tájékoztatja Dursleyéket a történtekről, és azt kéri, hogy mivel ők az egyetlen rokonai a fiúnak, viseljék gondját unokaöccsüknek.

Vernon bácsi és Petunia néni, muglik (varázstalan emberek) lévén, rettegnek Harry varázserejétől, ezért eltitkolják előle a múltját. Ráadásul azt gondolják, ha kellően erőszakosan, mostohán bánnak unokaöccsükkel, akkor sikerül kiirtaniuk belőle a mágiát. Harry környezetében azonban időről időre furcsa dolgok történnek. Egy állatkerti látogatás során például beszélgetésbe elegyedik az óriáskígyóval, majd (akaratán kívül) eltünteti a terrárium üvegfalát, ezzel kiszabadítva az állatot. Harrynek, akinek nincsenek barátai, bagoly által egy nap levele érkezik a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolából. Vernon bácsi azonban elpusztítja, mielőtt unokaöccse elolvashatná. Mikor újabb és újabb levelek érkeznek a Roxfortból - amit természetesen nem olvashat el Vernon bácsi jóvoltából - nagybátyja beleőrülve a levélzáporba elviszi családját egy kis, barátságtalan szigetre, ahol a "postások" biztosan nem találnak rájuk. Ám csalódnia kell: Hagrid által mégis eljut a címzetthez egy levél. Így a tizenegyedik születésnapján végre kiderül, hogy Harrynek varázsereje van és felvételt nyert a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába. Hagrid magával viszi Harryt Londonba, ahol az Abszol úton megveszik a fiú tanszereit. Harry itt szembesül vele, hogy híres: a varázslók ismerik és tisztelik, mint a fiút, akinek köszönhetően megszabadultak Voldemort rémuralmától.

Szeptember elsején Harry a King's Cross Pályaudvaron találkozik a Weasley családdal, akik segítenek neki megtalálni a kilenc és háromnegyedik vágányt, ahonnan a Roxfortba tartó vonat indul. Harry az utazás alatt összebarátkozik a legfiatalabb Weasley fiúval, Ronnal, valamint megismerkedik még jó pár leendő osztálytársával, többek között Hermione Grangerrel, Neville Longbottommal és Draco Malfoyjal. A Roxfortban megismeri az igazgatót, Albus Dumbledoret. A Teszlek Süveg Ront és Hermionét a Griffendélbe, Dracót a Mardekárba osztja. Harryt a süveg a Mardekárba akarja küldeni, de mivel ő sok rosszat hallott már a házról, tiltakozik, így végül a Griffendélbe kerül.

Harry és barátai különféle varázslatos tantárgyakat (bűbájtan, átváltoztatástan, bájitaltan, mágiatörténet, sötét varázslatok kivédése, gyógynövénytan, repüléstan) tanulnak a Roxfortban. Harry tehetsége az első repülés-órán feltűnik McGalagony professzornak, aki beajánlja őt a Griffendél kviddics-csapatába. Harry ezenkívül megismeri a Roxfort ellenszenves gondnokát, Fricset. Néhány alkalommal Harry sebhelye egyre jobban kezd fájni, ez arra utal, hogy Voldemort vissza fog térni.

Harry az iskolai kóborlásai során (amelyekben nagy segítségére van apja láthatatlanná tevő köpenye) megmenti Hermionét egy, az iskolába beszabadult trolltól, és viszontlátja szüleit Edevis tükrében, egy varázstükörben, amely megmutatja az ember legáhítottabb vágyát. Betéved a harmadik emeleti tiltott folyosóra, amelyet egy vérszomjas háromfejű kutya őriz. Hagrid elmondja a gyerekeknek, hogy az állat az övé, és Bolyhoskának hívják. Harryék hiába kérdezik, hogy mit őriz a fenevad, Hagrid annyit felel, hogy ez csak Dumbledore-ra és Nicolas Flamelre tartozik. Hermione kinyomozza, hogy Flamel alkimista, és ebből arra következtet, hogy a kincs csakis a bölcsek köve lehet.

Minden jel arra mutat, hogy a bájitaltan-tanár, Perselus Piton el akarja lopni a követ. Harry kihallgatja Piton és a sötét varázslatok kivédését oktató Mógus egy veszekedését, amely során Piton a követ emlegeti. Közben egy titokzatos idegen sárkánytojást ad el Hagridnak, és közben Bolyhoskáról érdeklődik. Harry először azt gondolja, a professzort csak a kapzsisága vezérli, de Hagridtől és Firenzétől, a kentaurtól megtudja, hogy valaki a Tiltott Rengetegben unikornisokat öl, hogy vérükkel életben tartsa a lelkét: a kő nem Pitonnak, hanem Voldemortnak kell, hogy visszanyerje az erejét.

Miután McGalagony professzor nem hallgat Harryre, a fiú Ronnal és Hermionéval egyik diáktársuk, Neville Longbottom ellenére elindul, hogy megfékezze Voldemortot. Sorra le kell győzniük a követ védelmező akadályokat: a háromfejű kutya mellett egy ördöghurok nevű húsevő növény, néhány repülő kulcs és egy sakkjátszma várja őket. Végül Harry szembenéz ellenségével, aki meglepetésére nem Piton, hanem Mógus, tarkóján Voldemort arcával. A bölcsek kövét Mógus csupán Edevis tükrén keresztül tudná megszerezni, de erre képtelen. Mikor a professzor fenyegetésére Harry belenéz a tükörbe, a kő varázslat folytán hozzá kerül (csak az tudta megszerezni a követ, aki meg akarta találni ugyan, de nem volt vele célja – ezt Dumbledore találta ki). Voldemort először hízelgéssel, majd erőszakkal próbálja elvenni tőle a követ, de a fiút megvédi az anyja szeretete és önfeláldozása: amikor Mógus-Voldemort hozzáér Harry bőréhez, Mógus teste elkezd elporladni a benne lakozó gonosz miatt. Voldemort szelleme végül elhagyja Mógus testét, aki ezután meghal.

Dumbledore és Flamel úgy határoznak, a bölcsek kövét megsemmisítik, nehogy Voldemort újból megpróbálja megszerezni. A Griffendél a házak pontversenyén győzelmet arat, Harry pedig hazatér Dursleyékhez, akik mit sem tudnak arról, hogy az iskolán kívül tilos varázsolni…

 

Vizuális effektek

Columbus már az elején tudta, hogy a film elkészítéséhez komoly CGI technológiát kell alkalmazniuk, azért, hogy életre tudják kelteni a mágikus lényeket. Ezért felkérték Nick Dudmant, egy szörny- és maszkeffektusokkal foglalkozó szakembert, aki korábban a Star Wars: A bajlós árnyak című filmen is dolgozott. Dudman elkészítette a prosztetikus bábukat a Jim Henson's Creature Shop segítségével, majd ezeket beszkennelték a számítógépekbe, hogy Robert Legato a csapatával életre tudja kelteni őket.

A filmben közel 600 vizuális effekt található, melyek nagyját az Industrial Light & Magic készítette el. Ők alkották meg Voldemort arcát és Bolyhoskát is. A Sony Pictures Imageworks cég is dolgozott az effekteken, ők a kviddics jelenetekért feleltek.

 

Filmzene

A producerek a film zenéjének komponálására John Williams-t szerződtették a filmhez. Williams saját otthonában kezdte el komponálni a zenét, mielőtt 2001 augusztusában Londonban felvették azt. A filmzene olyannyira jól sikerült, hogy Oscar jelölést kapott érte.

 

Tracklista

1. Prologue

2. Harry's Wonderous World

3. The Arrival of Baby Harry

4. Visit to the Zoo and Letters from Hogwarts

5. Diagon Alley and The Gringotts Valut

6. Platform Nine-and-Three-Quarters and The Journey to Hogwarts

7. Entry into the Great Hal and The Banquet

8. Mr. Longbottom Flies

9. Hogwarts Forever and The Moving Stairs

10. The Norwegian Ridgeback and A Change of Season

11. The Quidditch Match

12. Christmas at Hogwarts

13. The Invisibility Cloak and The Library Scene

14. Fluffy's Harp

15. In the Devil's Snare and The Flying Keys

16. The Chess Game

17. The Face of Voldemort

18. Leaving Hogwarts

19. Hedwig's Theme

A soundtrackek közül a "Hedwig's Theme" és a "Harry's Wonderous World" aratott a legnagyobb sikert a kritikusok körében.

 

Változtatások a könyvhöz képest

A történet egyszerűsítése érdekében a könyv számos jelenetét kihagyták, illetve megváltoztatták a filmben:

           A könyv elején Vernon bácsi munkába megy, és bosszankodva látja a Voldemort eltűnését ünneplő varázslókat. A film azzal indít, hogy Dumbledore megérkezik Dursleyék házához.

            Az állatkerti séta során Piers Polkiss nincs Dursleyékkel; sőt, teljes mértékben kimarad a filmből.

          Mrs. Figg nem szerepel a filmben.

           Harry nem találkozik Malfoyjal az Abszol úton.

            A Teszlek Süveg nem énekel, és csupán azt látjuk, ahogy a főbb szereplőket (Hermione, Draco, Ron, Harry) osztja be a házba; McGalagony nem ABC-rendben szólítja ki őket.

             Dumbledore évnyitó beszédében a híres "Filkó! Pityer! Varkocs! Dzsúzli!" szavak nem hangzanak el, és a Roxfort indulóját sem éneklik el.

            Hóborc nem szerepel a filmben.

            Bimba professzor és Binns professzor nem szerepelnek a filmben. (Bimba a második részben kap szerepet.)

            Malfoy nem hívja ki párbajra Harryt; akkor tévednek el és találnak rá a tiltott folyosóra, amikor elmennek megnézni James Potter kviddics-kupáját.

          A második kviddicsmeccs, amelyet a Hugrabug ellen játszanak, kimarad a filmből.

          Az a rész, mikor Hagrid sárkányát, Norbertet próbálják titokban kicsempészni a Roxfortból, kimarad; Malfoy akkor jelenti fel őket, amikor először mennek éjjel meglátogatni Hagridot, és megtalálják nála a kis sárkányt. Nem Neville, hanem Ron megy büntetőmunkára a Rengetegbe.

            Ronan és Goron kentaurok nem szerepelnek; Firenze kentaur külseje erősen eltér a könyvbeli leírástól (ott szőke, kék szemű és pej szőrű, a filmben fekete hajú, sárga szemű és sötét szőrű).

          A bölcsek kövét őrző utolsó két akadály (a troll és a bájitalok) kimaradnak a filmből. (Ez logikai következetlenség, hiszen Hagrid a film során korábban azt állítja, Piton segített védeni a követ; a könyvben ő állította fel a bájitalos akadályt).

          Ahol Harry hozzáér Mógus professzorhoz, ott a könyvben a bőre felhólyagosodik, és égési sérülések keletkeznek rajta; a filmben kővé válik és elporlad. Ezt a változást valószínűleg azért eszközölték, hogy gyerekbarátabbá tegyék a filmet. Újabb következetlenség: Harry látja Mógust meghalni, így a harmadik részben látnia kéne a kocsikat húzó thesztrálokat. (A könyvben elájul, így nem szemtanúja Mógus halálának.)

              A könyvben Harry elájul amikor Mógushoz ér, a filmben viszont    akkor ájul el mikor Voldemort "átrepül" a testén.

  Jelölések

  A Harry Potter és a bölcsek köve című filmet 3 kategóriában jelölték Oscar díjra 2002-ben: a legjobb látványtervezés (Stuart Craig, Stephanie McMillan), a legjobb eredeti filmzene (John Williams), és a legjobb jelmeztervezés (Judianna Makovsky) kategóriáiban.

          Az Oscar jelöléseken kívül a film begyűjtött 7 BAFTA jelölést is. Az alábbi kategóriákban jelölték a filmet: a legjobb férfi mellékszereplő (Robbie Coltrane), a legjobb jelmez (Judianna Makovsky), a legjobb hang (John Midgley, Eddy Joseph, Ray Merrin, Graham Daniel, Adam Daniel), a legjobb vizuális effektek (Robert Legato, Nick Davis, John Richardson, Roger Guyett, Jim Berney), a legjobb sminkes és fodrász (Amanda Knight, Eithne Fennel, Nick Dudman), a legjobb látványtervezés (Stuart Craig, Stephanie McMillan), a legjobb brit film (David Heyman, Chris Columbus).

  A 2002-es MTV Movie Awards-on Daniel Radcliffe a legjobb első szereplés (férfi) jelölést kapta.

     A sok jelölésből azonban egyet sem ítéltek oda a filmnek.