Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kép Kép

Bogar bárd meséi  

 

 

Egy Bogar bárd meséi (eredeti, angol címén A Tales of Bogar bárd) Egyaránt egy Képzeletbeli könyv J. K. Rowling A Harry Potter meseregény-sorozatában, és egy valódi könyv, melyet az írónő írt egy regényfolyam mellé. A Képzeletbeli könyvvel a sorozat utolsó kötetében, a A Harry Potter és a Halál ereklyéiben találkozunk. A valóságos könyv megjelent 2008. december 4-én.

 

Ismertető

A könyv a varázsló gyermekek ÁLTAL jól ismert meséket gyűjti össze, egy igen régi írásos Runa-kiadás "Grangert Hermione a ÁLTAL írt "új fordítása alapján. Az egyes történetekhez maga Albus Dumbledore - írt magyarázó szöveget.

 

A könyv az alábbi meséket tartalmazza:

  A varázsló és a pattogó fazék: A könyv első meséje. Egy bölcs varázsló mugligyűlölő fiának a sorsáról szól, miután édesapja halála után örököl egy minden bajt gyógyító fazekat. A faluban kitör a nyavalya, a varázsló viszont nem akar segíteni. Miután a fazék előadja azokat a betegségeket amiket a falu emberei produkálnak, a varázsló kénytelen folytatni apja munkáját.

A szerencse színes szökőkútja: A szökőkút szerencsét biztosĂt az embernek holtáig. Négy vándor útján indult el, ám végül csak egy ért célba. Az út végén rájönnek, hogy már mind Megtalálták a boldogságot, csak eddig nem vettek észre.

A mágus szoros szíve: Talán a legmorbidabb mese. Hasonlít ahhoz, hogy egy lelket külön tárgyakba zárják, ám itt egy szívről van szó.

Nyiszi nyuszi és a locsifecsi fatönk: A legtöbbet talán mágiával foglalkozó mese. Animágiáról is szó van benne, természetesen a jó oldaláról. Ismét szó van arról, hogy a muglik tudatlanok. Felfogad egy király udvarába egy csalót, aki varázslónak állítja magát, de igazából csak egy közönséges mugli. Ennek a "sarlatánnak" meg kéne tanítania az ostoba királyt a varázslás művészetére, de persze ez nem sikerül neki. A Csaló később rájön, hogy Nyiszi, a király mosónője egy valódi boszorkány és bajba keveri, de végül egy gonosz megkapja méltó büntetését.

A három testvér meséje: Ismert mese a hetedik könyvből. A három testvér éppen vándorol, mikor egy folyó állja útjukat, de ők mégis átjutnak. Ekkor megjelenik nekik a halál és "ajándékokat" ad nekik. Az első két testvér ostoba módon használja a "jutalmat", de a legkisebb ötdolláros helyesen. Ő boldogan élt, míg meg nem halt öregségére.